Viața prin ochi de sportiv

       Sportul este un domeniu în care se învață că diferențele culturale nu numai că trebuie acceptate, dar e și o bogăție ce trebuie cultivată și prețuită. Un sport ce implică multă mișcare fizică sunt luptele libere. Aceasta este o disciplină sportivă în care doi adversari se înfruntă direct, folosindu-și forța fizică și tehnica pentru a câștiga puncte prin diverse metode de punctaj.
      Ana Maria Pavăl va rămâne în istoria sportului clujean ca fiind prima atletă de lupte libere din Cluj-Napoca medaliată într-o competiție internațională oficială. Acum câțiva ani, când Ana Maria abia trecuse de la judo la lupte, cucerea medalia de bronz la Campionatul European de lupte libere de la Varna. A realizat de încă 4 ori aceeași performanță, în anii 2009, 2010, 2012 și 2014. În anul 2008, cea mai bună sportivă a Clujului a fost foarte aproape de podiumul olimpic  la Jocurile Olimpice de la Beijing și de la Londra 2012, respectiv la Campionatele Mondiale de la Tokyo, unde s-a clasat de fiecare dată pe locul al cincilea, însă în 2013 și-a declarat retragerea când a considerat că a venit momentul.

 

      De când ai început să practici lupte libere și judo?
Am început la vârsta de 8 ani, am participat la toate competițiile posibile : campionate naționale, europene, mondiale, jocuri olimpice.  Judo am început să practic de la vârsta de 13 ani, dar din păcate nu îmi aduc aminte primele competiții.
      Cât timp îți ocupa antrenamentul într-o zi?
Îmi ocupa 5 ore pe zi, între antrenamente dormeam. Începeam de fiecare dată cu o înviorare de 40 de minute, apoi antrenament până după masă. În țară, se muncește mult și fără cap comparativ cu ce fac cei de afară. Afară se pune baza pe eficiență, nu pe durata antrenamentului. Totodată, sportul românesc de performanță suferă de lipsuri mari precum cel al unei nutriții bune de care depinde foarte mult performanța sportivului. Un alt aspect neglijat este existența unui psiholog la loturile naționale sau chiar al echipelor sportive.
      Te-ai confruntat cu vreo accidentare gravă?
Da, am avut o accidentare la menisc. Am ajuns la operație. A fost o recuperare destul de lungă, doar programul kinetic a durat vreo 4 săptamani . Accidentarea  m-a făcut să ratez o bună parte din pregătirea pentru campionatul european , dar m-a motivat să muncesc și mai mult pentru a obține ce îmi doresc. Aceasta a fost cea mai serioasă accidentare.  în rest am avut doar niște întinderi musculare ușoare.
     Care sunt calitățile unui adevărat sportiv, în opinia ta?
Eu cred că în primul rând trebuie să ai un corp sănătos, iar în al doilea rând perseverența. Trebuie să fii optimist, să crezi că poți să muncești zilnic cât mai mult, să îți atingi scopul pentru care ai pornit pe acest drum și să lași tot ce e negativ deoparte. Așadar, asta le spun și celor ce vor să urmeze acest sport și nu numai : să muncească, să muncească cât mai mult. Dacă vrei să reușești în viață, muncește.
     Care sunt emoțiile unui sportiv?
Sunt de nedescris. Să vezi toate privirile ațintite asupra ta, camerele de filmat îndreptate spre tine, oamenii strigându-ți numele și aplaudându-te, este un sentiment foarte frumos, dar îți dă și niște emoții foarte mari. Dincolo de toate acestea, știam că trebuie să dau tot ce e mai bun din mine, să nu dezamăgesc pe nimeni și să îmi fac mândră familia, pe mine. Nu trebuie să lași aceste lucruri să te distragă și să uiți motivul pentru care practici un sport, acela de a vrea și a încerca să fii cel mai bun. În lupte mai ales indiferent de rezultat, trebuie să o iei mereu de la capăt.
     Dacă ai avea un copil, l-ai îndruma spre acest sport?
Dacă aș avea un băiat da, l-aș îndruma să facă lupte libere și l-aș antrena, însă dacă aș avea o fată nu. Pe ea aș îndruma-o spre un alt sport de exemplu înot, volei. Mi-aș dori oricum că ar fi băiat sau fată, sa practice un sport. Sportul te ajută enorm, te dezvoltă fizic și îți menține corpul sănătos. Te disciplinează ca om si îti crează un caracter puternic, făcându-te să vrei să fii un campion și în viața de zi cu zi.
     Ce simte un sportiv când renunță la sportul de performanță?
Când renunți la un astfel de sport, este greu..jumătate din tine se rupe și rămâne acolo. Îți dai seama că de mai bine de 20 de ani să practici un sport și apoi să renunți la el, nu este ușor. Viața ta obișnuită devine altceva, iar unele lucruri pe care erai obișnuit să le faci, își fac ieșirea încet afară din activitatea ta zilnică. Există totuși o parte bună, aceea că dimineața când mă trezesc și nu mai trebuie să merg la sală, mă bucur să mai dorm o oră.
     Care sunt planurile de viitor ale unui sportiv de lupte libere?
Eu cred că în general planurile unui luptător sau sportiv de oricare alt gen este să devină antrenor. Să antreneze generațiile din spate, să îi învețe să dea ce e mai bun, să ajungă la campionate mondiale, jocuri olimpice. Copii din țara aceasta au potențial doar că trebuie antrenați și îndemnați să facă sporturi de performanță.
     Dacă nu ai fi reușit cu luptele libere, ce te-ai fi văzut făcând în viață?
M-aș fi făcut avocat. Este profesia perfectă să vezi diferența dintre teorie și practică. Te ajută să îți dai seama că nu orice problemă practică are și o rezolvare teoretică. Este și aceasta o profesie ce implică mișcare, asta dacă nu ești un om comod și preferi să ai o activitate statică. Este potrivită pentru persoanele ce au cuvintele la ele, care găsesc răspunsul pe loc și unde întâlnești oameni din toate clasele sociale, toate domeniile.
     Ce face Ana Maria Pavăl în acest moment?
Ana Maria este în Londra și este salvamar. M-am dus acolo pentru un salariu mai bun. Aici în țară sunt salariile mici, iar prețul alimentelor este prea mare pentru un minim de economie așa redus. Aici, viața și mentalitatea oamenilor este diferită de cea a românilor, indiferent de domeniu.

 

    În sport e ca în viața de zi cu zi : totul vine prin muncă. Progresul și succesul apar doar atunci când le acordăm interesul și atenția cuvenită. Cum spune Ana : “Dacă vrei să reușești în viață, muncește! “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *