Prăjitură cu mere

Foto: Arhivă personală
Aflându-ne în prag de sărbători când locuințele noastre sunt învăluite cu miros de cozonaci, covrigei, cornulețe vă propunem pe site o rețetă tradițională: prăjitura cu mere.
Pentru a face o bună prăjitură cu mere, aveți nevoie de:
Ingrediente pentru aluat:
-2 ouă mari întregi
-9 linguri de zahăr
-9 linguri de ulei
-9 linguri de lapte
-12 linguri de făină
-1 lingură praf de copt
Ingrediente pentru umplutura cu mere:
-1 kg de mere (aproximativ 6 mere)
-zahăr după gust (4-5 linguri)
-scorțișoară (1 linguriță)
Mod de preparare:
Într-un vas se freacă ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul și se amestecă până se încorporează. Într-un alt bol se amestecă făina cu praful de copt și se pune peste amestecul precedent, alternând cu laptele. Aluatul trebuie să curgă când e luat cu lingura, dar să fie mai gros ca și cel de clătite.
Se curăță merele, se taie cubulețe, se dau pe răzătoarea mare și se călesc cu zahăr până scade sucul pe care-l lasă. Când sunt gata călite se adaugă scorțișoara și se lasă să se răcorească.
Se unge tava cu unt și se presară cu făină sau se tapetează cu hârtie de copt. Este indicat să folosiți o tavă micuță de aprox. 20-22 cm. lungime și 14-16 cm. lățime.
Se toarnă jumătate din aluat și se bagă pentru 10-12 minute la 180 grade C ( foc potrivit ) în cuptorul preîncălzit. Se scoate și se pune amestecul de mere călite.
Se toarnă restul de aluat și se pune la copt pentru cca. 35-40 minute. Să nu vă speriați că nu vă ajunge compoziția pentru a finaliza prăjitura, căci va fi exact cât trebuie. Când turnați ultimul “strat” de aluat deasupra compoziției de mere, nu nivelați ci lăsați aluatul să se așeze singur.
Când este gata se pudrează cu zahăr pudră și se taie când este răcită complet.
Sper că v-am făcut o poftă suficient de mare încât să o preparați și să o gustați și voi. Poftă bună !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *