” Daca vreodată ar trebui să o iau de la 0, tot asta aș face”

Loredana Chidean- photography

Cristina Buraga, în vârstă de 27 de ani, ne vorbește despre frumusețe.
Machiajul a devenit un lucru esențial în viața de zi cu zi pentru majoritatea femeilor, deoarece acesta este un truc perfect pentru a pune în valoare anumite trăsături sau pentru a masca anumite defecte.
Cristina Buraga este make-up artist și ne împărtășește despre experința ei profesională.
În urmă cu opt ani, aceasta pășea pe străzile Clujului pregătită să studieze Facultatea de Geografie, în cadrul Universității Babeș-Bolyai. În timpul studenției a aplicat în mai multe domenii, iar după absolvire a obținut un job de agent de ticketing la una dintre cele mai renumite agenții de turism. În scurt timp a realizat că acest job nu o reprezintă, iar momentul în care a decis să renunțe a fost atunci când, din cauza neatenției, a dat o ofertă greșită pentru bilete de avion. În urma acestei greșeli a fost sancționată din punct de vedere financiar, iar acest lucru a determinat-o să se reprofileze.
La început a mers la o școală de cosmetică, interesată mai degrabă de îngrijirea personală, apoi a urmat în cadrul aceleași școli, un curs de make-up, timp de trei luni. În timpul cursului și-a dat seama că îi place foarte mult și a continuat să se perfecționeze în acest domeniu. De-a lungul a doi ani a urmat alte două cursuri, de cosmetică și machiaj, iar de trei ani lucrează la salon, în regim de chirie.

Loredana Chidean- photography
Loredana Chidean- photography

Inițial, un mare sacrificiu a reprezentat pentru ea achiziționarea produselor profesionale care sunt foarte costisitoare, însă, așa cum spune ea, din fericire sau din păcate, în momentul actual, acest lucru nu mai reprezintă un sacrificiu, ci o obsesie pentru ea. Aceasta lucrează cu produse de cea mai bună calitatea pentru ca machiajul să arate cât mai bine și, totodată, să fie cât mai rezistent.
Cristina ne-a mărturisit că această meserie reprezintă totul pentru ea, este mai mult decât un hobby, muncește cu drag și pune pasiune în tot ceea ce face, iar atunci când merge la salon, nu simte că muncește. De altfel, spune ea, citatul care o reprezintă cel mai bine este: „ Fă ceea ce-ți place cu adevărat și nu vei mai munci nicio zi din viața ta! ” .
Ea consideră că în acest domeniu este foarte important să fii cu noutățile la zi, de aceea merge mereu la masterclassuri de perfecționare, deoarece tot timpul apar tehnici și tendințe noi. Acest lucru reprezintă o mare realizare pentru ea deoarece sunt foarte costisitoare. De asemenea, a susținut și ea la rândul ei un workshop pentru viitoarele mirese, fiind invitată de firma de aranjamente florale Noblesse Flowers&Events, eveniment la care au participat aproximativ 50 de persoane. Este prezentă totodata la târgurile de nunți de la Expo Transilvania, iar recent a fost sponsor la Universitatea Tehnică din Cluj și a machiat participantele la Balul bobocilor. De curând a fost invitată de Vivid Academy să predea cursuri de machiaj profesional, acesta reprezentând un progres pentru ea.
Din punctul ei de vedere, nu există un machiaj care să se potrivească oricărei femei deoarece fiecare are trăsături, forme și tonalități diferite, însă cu un machiaj natural, spune ea, nimeni nu dă greș. De altfel, aceasta consideră că cel mai important proces în îngrijirea unei femei, ar trebui să fie demachierea în fiecare seară, indiferent dacă a fost machiată sau nu în ziua respectivă. Ea susține că, pe lângă produsele și cremele de îngrijire a feței, în trusa oricărei femei ar trebui să existe un fond de ten bun, care să conțină și protecție solară, o pudră de fixare, un mini kit de conturare a pomeților, un kit pentru sprâncene deoarece acestea fac 80% din machiaj și încadrează fața, rimel și, bineînțeles, nelipsitul ruj roșu pentru ocazii. Dar, de zi cu zi, ea recomandă un ruj hidratant sau un gloss. Aceasta ne mărturisește că este foarte important să investim în produse care intră în contact cu pielea și ochii, însă pentru machiajul de zi cu zi, recomandă dermato-cosmeticele.
În opinia ei, această meserie presupune în primul rând simț artistic, creativitate și multă răbdare. Deși uneori își începe programul și la 03:00 sau 04:00 dimineața, deoarece cererile sunt foarte multe, aceasta spune că nu și-ar schimba niciodată meseria pentru că nu se vede făcând altceva. Cel mai mult îi place că întâlnește multe persoane minunate cu care s-a împrietenit de-a lungul timpului și spune că oricând ar lua-o de la 0.
Am întrebat-o pe Cristina dacă are un sfat pentru persoanele care intenționează să aplice în acest domeniu, iar ea ne-a răspuns: “ Eu zic că această meserie nu este pentru oricine. Trebuie multă rabdare, îndemanare și iar rabdare, dar consider că dacă cineva este pasionat de culori, de pictură, de tot ceea ce e frumos și consideră că este făcut pentru așa ceva, trebuie să încerce. Cu multă perseverență, va reusi. Este loc pentru toată lumea în acest domeniu, căci tot timpul cererea va fi mult mai mare decât oferta și evenimente sunt tot timpul, iar femeile vor să arate bine și să se simtă încrezătoare la fiecare eveniment important din viața lor. “ .

Daniel Budau- photography
Daniel Budau- photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *