O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Sistemul medical din România, un sistem problematic care ridică multe semne de întrebare și care necesită o intervenție masivă și de structură din partea statului, un sistem în care pacienții nu își arată încrederea decât prin fapte de corupție, mai exact dare și luare de mită între părțile implicate. Avem un personal bine pregătit, fapt recunoscut pe plan mondial de “creiere notabile” în domeniul medical și cu toate acestea ei aleg să-și părăsească țara și să-și exercite profesia pe alte meleaguri. Motivul este lezne de înțeles: condițiile deplorabile, lipsa de respect față de ei și efortul depus pentru a ajunge până în acel punct, dar mai ales răsplata financiară.
Azi vorbim cu Andreea Tincău, o studentă în anul 3 la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” departamentul de Asistent Medic Generalist din Zalău, județul Sălaj care ne va povesti despre sistemul sanitar din țara noastră.

 

Ce te-a determinat să mergi la această facultate, specializarea asistent medical generalist? De ce nu la o alta?
„A fost o alegere pe care am luat-o înainte să termin liceul. Am ales specializarea de asistentă medicală pentru că sunt interesată de starea de sănătate a oamenilor și îmi place să ajut cât mai multă lume. Cred că mă reprezintă! „
De ce ai ales „Vasile Goldiș”?
„Am ales „Universitatea de Vest Vasile Goldiș” deoarece am auzit că are cel mai bine pregătit personal medical. Cred că asta m-a motivat să aleg facultatea aceasta. Profesorii sunt excelenți, oameni cu experiență, dispuși să ne învețe tot ce știu ei, oameni de la care ai ce învăța. Ei cred în noi. „
Cum ți se pare sistemul sanitar din România după 3 ani în sistemul medical?
„Sistemul sanitar din România, dacă nu beneficiază de cele mai multe ori de condiții, spre exemplu ca în celelalte țări europene, beneficiază de medici și personal medical bun gata să-și ajute neamul. Persoanele cu care am interacționat în acești 3 ani au fost medici și asistenți medicali cu multă pregătire, dăruire pentru ceea ce fac. Printr-un astfel de exemplu, ajungem și noi oameni cu respect, dragoste pentru semeni și ajungem să oferim cu plăcere servicii celor ce sunt la nevoie și să îi îndrumăm spre un trai cât de cât sănătos.”
Cum a fost perioada cât ai făcut practica? Ce ai învățat de-a lungul ei?
„Când am făcut practica am realizat că este cu adevărat greu să mulțumești pe toată lumea, însă la sfârșitul zilei realizezi că a fost benefic pentru cineva inclusiv pentru propria mea persoană fiindcă eu mă simt cu adevărat împlinită știind că am ajutat pe cineva, că am alinat durerea cuiva. Am învățat că e o treabă neplăcută să îi răspund ironic unui bolnav care are nevoie de răspunsuri. Am învățat că în viața asta contează mult să ajuți pe cineva. Să faci un bine! Cam toată ziua e un dute-vino prin spital, trebuie să schimbăm sonde, să le luăm, să schimbăm pansamente, curățarea rănilor,dezinfectarea lor, primul ajutor înaintea venirii ambulanței, administrarea corectă a medicamentelor. „
Ce ai dori să schimbi la sistemul medical?
„Întrebarea este una grea, dar dacă ar fi să schimb ceva ar fi aceea ca asistentele medicale să aibă mai puțină treabă, si aici mă refer la mai puțini pacienți pentru a putea face față oamenilor bolnavi, dar asta ar însemna să nu se mai desființeze spitale ci din contră să se construiască mai multe. Bolnavi vor fi tot timpul. Din păcate, tinerii medici sau asistenți medicali termină o facultate și se îndreaptă spre țările străine unde sunt de 3-4 ori mai bine platiți. Cu sistemul nostru avem slabe șanse ca aceștia să rămână, iar spre binele oamenilor sper să se schimbe și la noi ceva pentru șansa de a avea un loc de muncă stabil și un personal de încredere și implicat la care să apelezi când ești bolnav.”
Cum crezi că influențează sistemul politic pe cel sanitar?
„Influențează prin faptul că nu se implică prin acordarea de resurse financiare atât unităților spitalicești cât și personalului, prin asigurarea condițiilor de minimă igienă și a aparaturii medicale. Să nu uităm de cazul celor de la Colectiv unde deficiențele și limita fină dintre cele două sisteme s-a văzut cel mai bine. Cazurile de septicemie în cazul arsurilor, lipsa locurilor disponibile într-o astfel de situație nu ar fi de conceput într-un stat care se pretinde democrat.
Un singur lucru ar trebui să se conștientizeze și care aparent poate părea simplu și anume că România trebuie să știe că bugetul național îl formează oamenii de rând, cetățenii săi, iar pentru asta ei trebuie să muncească fapt care nu se poate realiza fără sănătate.”
Cum ai reușit să faci un echilibru între viața profesională și personală?
„Mi-am pus întrebarea asta de multe ori cu toate că viața profesională e grea și ai o responsabilitate mare asupra ta și a pacienților, însă uneori trebuie să pui barieră între ceea ce faci și ceea ce simți. E greu, dar dacă ești echilibrat reușești să găsești o armonie între ele.”

 

Vom încheia printr-o concluzie a Andreei și aceea că: „Eu cred în puterea exemplului și în faptul că suntem o generație a schimbării, în faptul că suntem în continuă dezvoltare a sistemului medical și doar prin cunoaștere vom putea îndrepta lucrurile spre căi mai bune. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *