Călător prin lume

Să fii plecat din țară, nu este ușor. Ești departe de familie, rude, prieteni, cunoștințe. Dorul de mamă, tată, fiu, fiică este mare și te gândești la ei tot timpul: dacă sunt bine, dacă au mâncat, dacă nu le este frig, poate au probleme și nu îți spun. Nerăbdarea de a veni acasă de sărbători pentru a-ți vedea apropiații, pentru a sta cu ei, pentru a vă bucura împreună de locul ce păstrează atâtea amintiri și care odinioară era plin de zarvă și veselie este nespus de mare. Acum a rămas în multe dintre acestea doar părinții și liniștea asurzitoare, iar tu ești într-o lume străină, care cel mai probabil este mult mai dură decât țara ta. Există anumite reguli după care vrând-nevrând, te adaptezi.
Azi vorbim cu Denisa Crișan, o studentă în anul 3 la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, departamentul de Economie și Afaceri Internaționale din Cluj-Napoca, care a aplicat cu ajutorul programului Erasmus la „University of Economics” din Katowice – Polonia.

Unde stai? Colegii cum sunt?
„Stau în căminul universității, din fericire. Zic din fericire pentru că aici suntem aproape toți studenții Erasmus. Gătim împreună, mâncăm împreună, ne petrecem majoritatea timpului împreună, ceea ce mi se pare extraordinar – o multitudine de culturi la aceeași masă. Colegii sunt foarte faini. Atât polonezii cât și cei de altă naționalitate. Nu credeam că mă voi adapta atât de ușor și că îmi voi găsi prieteni atât de buni.”

Cum sunt cursurile acolo?
„La facultate e grozav. Îmi place pentru că ei pun mai mult accent pe partea practică, sunt multe studii de caz, iar profesorii sunt foarte deschiși și prietenoși. Vor să îți afle părerea constant, încearcă să mențină în permanență contactul cu noi evitând astfel monologul. În general, fiecare curs este prezentat în format „power point”, dar primim și materiale printate pe care ni le dau profesorii și de care să ne ajutăm. Nu suntem foarte mulți studenți în grupă, maximum 20 de persoane, iar din asta reiese eficiența cu care se dorește a se lucra. Cât despre cursul în sine, nu le facem niciodată împreună cu toți studenții din an. La seminarii facem studii de caz pe diferite companii, dar asta se întâmplă la fiecare oră. Toți profesorii țin pasul cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional, vin cu probleme și cazuri actuale mereu. Ne pun să gândim la rece, să venim cu soluții, cu idei. Interacțiunea nu se oprește niciodată.”

Din câte știu ai călătorit prin China și America. Cum ți s-au părut aceste experiențe?
„ Atât China cât și America înseamnă experiențe total diferite de ceea ce știm noi ca cetățeni români. China e foarte exotică și colorată. Oamenii sunt foarte diferiți, deschiși, dar foarte haotici. Este o țară deosebită, cu o cultură a gastronomiei, a condimentelor, a ceaiului foarte bogată și diversă. Pe stradă simți o multitudine de arome intense, clădiri impresionante construite în perioade scurte de timp, tehnologie, stil de viață alert, dar în același timp tradiție si disciplină.
In schimb, America e țara tuturor posibilităților, după cum o știm cu toții. Oamenii sunt impresionant de deschiși. Nu credeam că există oameni atât de „open-minded” (deschiși la minte). Ei obișnuiesc să zâmbească pe stradă, te salută chiar dacă nu te cunosc, sunt încărcați de pozitivism. Pe lângă asta sunt o multitudine de orașe frumoase, peisaje diverse, multe multe regiuni împădurite si bineînțeles, parcuri naturale. Dacă m-ai întreba unde mă văd pe viitor, ți-aș răspunde fără să stau pe gânduri :America. ”

Te-ai muta definitiv în America? Ți-ar plăcea să trăiești departe de România?
„Sunt foarte legată de România, o iubesc, doar că pentru început aș alege altceva dacă tot am posibilitatea asta. Îmi place stilul lor, totul este atât de simplu, oameni faini, mentalitate diferită, simt că mă potrivesc în peisajul lor mai bine ca în cel românesc.”

Ce ai învățat din fiecare țară?
„În China am învățat că punctualitatea e foarte importantă. Ei ajung mereu înainte de ora stabilită. Pe lângă asta, să respect mai mult alimentația, să nu neglijez mesele principale ale zilei. Ei au ore fixe la care servesc masa pe tot parcursul zilei. Deci dacă ai un coleg chinez, nu încerca să-l ți ocupat la amiază pentru că va deveni foarte nervos.
De la americani am învățat să fac tot ce vreau, tot ce îmi trece prin cap atâta timp cât nu îi deranjez pe ceilalți, să îmi exprim creativitatea indiferent de consecințe.
De la polonezi am învățat că regulile sunt sfinte, trebuie respectate indiferent de statutul pe care îl ai.”

Care sunt diferențele dintre noi și ei ?
„România este încă un stat democrat tânăr aflat în curs de dezvoltare, deci nu pot spune că există prea mulți termeni de comparație cu America sau China. În schimb, se aseamănă cu Polonia. Deși polonezii au un sistem mai dezvoltat ca al nostru, Zlotul (moneda lor) are aproape aceeași valoare ca și moneda noastră, Leul. Practic prețurile sunt asemănătoare cu ale noastre, nu mai trebuie să fac conversia în mintea mea. După cum îți spuneam și înainte, oamenii de aici sunt foarte asemănători ca și caracter cu cei de acasă. Pot spune că în Polonia mă simt ca și acasă.
America e paradis. De la cultură la tehnologie, de la mentalitate la economie, multă simplitate, dar calitate. Dacă în România, Europa poate ne simțim uneori constrânși de legi, cutume, mentalități tradiționaliste, în America suntem liberi de orice barieră mentală. Este etalonul libertății de expresie, de gândire fapt care reiese cu usurință din următorul motto: “Dacă poți să visezi, poți transpune în practică.”
În România ne e frică să ne exprimăm punctul de vedere pentru că așa suntem învățați, sub pretextul de a nu-i deranja/supăra pe ceilalți. Este cea mai greșită modalitate de a educa generațiile ce au sa vina. Un american îți va spune verde-n față tot ce crede, într-o manieră politicoasă tot ceea ce crede despre tine, ce îl deranjează, ce sugestii are.
Cât despre China, ea este total diferită de tot ceea ce cunoaștem noi. Deși e o țară dezvoltată, este una foarte haotică. Oamenii sunt într-o grabă continuă. Traficul nu se oprește niciodată, aglomerația nu încetează nici pentru un moment, sunt milioane de oameni, dar cu idei relative asemănătoare datorită culturii și sistemului politic. Oriunde ai merge, orice ai vizita, există o grămadă de oameni după care trebuie să aștepți, chiar cozi lungi. Iar oamenii nu sunt manierați așa cum sunt europenii. Parcă încă se conduc după deviza “cel mai puternic supraviețuiește.” În China este o mare discrepanță între clasele sociale: ori ești bogat, ori ești sărac. Clasa de mijloc e aproape inexistentă. China este o țară foarte înstărită, dar și foarte scumpă. Prețurile sunt foarte mari datorită salariilor mari si aici vorbim despre mii de dolari.”

Incheiem acest interviu prin obișnuita concluzie, de data aceasta a Denisei, și anume că: ” Îmi place mult să călătoresc, aș face asta în permanență. Îmi place să experimentez, să mă dezvolt, motiv pentru care am ales să mă implic în programul Erasmus, ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes decizii din viața mea. America și China le-am vizitat datorită norocului, mi s-a oferit o șansă impresionantă de care am profitat la maximum și pentru care sunt recunoscătoare. Sper să ajung și prin alte țări, sunt nerăbdătoare să fac cunoștință cu cât mai multe culturi, națiuni, locuri și pe urmă să îți povestesc experiențele mele.
Bucurați-vă de tinerețe, bucurați-vă de viață într-un mod productiv persoanei voastre.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *